SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052/007 | 6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

Intézmény logo

Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2023. febr. 20.


admin

    Adománygyűjtés Tápai Antal: Hálóvető c. szobrának felállításához

    Tápai Antal (1902–1986) Szeged fémművésze, „kalapácsos krónikása”, kiváló szobrásza, akinek Hálóvető c. szobrának köztéri felállításához gyűjtünk adományokat.

    Adománygyűjtés Tápai Antal: Hálóvető c. szobrának felállításához

    ADOMÁNYOZÁSI FÖLHÍVÁS

     MINDEN SZEGED-SZERETŐHÖZ, VÁROSUNK MŰVÉSZETPÁRTOLÓIHOZ
    TÁPAI ANTAL HÁLÓVETŐ SZOBRA KÖZTÉRI MEGVALÓSÍTÁSÁÉRT

     

    Tápai Antal (1902–1986) Szeged fémművésze, „kalapácsos krónikása”, kiváló szobrásza, a Móra Ferenc, Tömörkény István, Katona József és Erkel Ferenc szobrok alkotója 1932-ben, több mint 90 évvel ezelőtt készítette el Hálóvető c. szobrának első vázlatait. 1937-ben másfélszeres, 1960-ban öt és félméteres agyagváltozatát kiállították. E szobrokat – helyhiány miatt – meg kellett semmisíteni, a legnagyobb változatnak csak a feje maradt meg. Az alkotás a kisteleki Klebelsberg-központban kialakított állandó Tápai Antal-kiállításon, míg a szobor 65 cm magas eredeti bronzmodellje a Somogyi-könyvtár első emeletén látható. A Mester életében hatszor formázta meg gipszből e szobrot, többször kapott ígéretet műve köztéri megvalósítására, de életében erre nem került sor. Az átmeneti jellegű megvalósítások alkalmával többszörösen bebizonyosodott, hogy rendkívül értékes, a tiszai halászok életet páratlan expresszivitással bemutató műalkotásról van szó, mely mind a képzőművészek, mind a közönség körében hatalmas sikert aratott.

    Tápai Antal születése századik évfordulóján (2002) a Móra Ferenc Múzeum rendezte emlékkiállítás idején történtek kezdeményezések a szobor megvalósítására, sőt pénzbeli fölajánlásokra is sor került. 2011-ben Farkas Pál szobrászművész, Tápai Antal egyik legkedvesebb tanítványa részletes beadvánnyal és tanulmánytervvel fordult Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatához a szobor létrejötte érdekében. 2016-ban a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház rendezett Tápai Antal emlékkiállítást a művész halálának 30. évfordulóján.  Ekkor erősbödő mozgalom is kezdődött a Hálóvető érdekében, mely rövidesen sajtónyilvánosságot is kapott. Sok-sok szegeditől érkeztek jelzések, melyek mind a Hálóvető megvalósítását sürgették. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a pompás szobor elkészülte a Város lakóinak közös akarata, sőt! Megvalósulása esetén a Szerette Város nemzetközi értékű műalkotással gazdagodna.

    Szeged ismert belvárosi szobrai (Kossuth, Széchenyi, Deák, Tisza Lajos, Erzsébet királyné, Dankó Pista) a 20. század elején közadakozásból jöttek létre. Jelen fölhívásunkkal e jeles példák alapján Szeged város művészetpártoló lakosságához fordulunk: pénzbeli adományaikkal segítsék elő, hogy a Hálóvető több mint 90 év után végre megvalósulhasson.

    Adományaikat a TÁPAI ANTAL ALAPÍTVÁNY (Szeged, Kálvária sgt. 86) bankszámlaszámára várjuk: 10402805-28021452-00000000. Az utalás megjegyzés rovatába kérjük beírni: Hálóvető.

    Valamennyi Kedves Adományozó nevét nyilvánosságra fogjuk hozni, s rendszeresen közöljük a gyarapodás adatait.

    Bízva bízunk a városlakók sokszor megcsodált összefogásában.

    Szeged városában, 2023. január 23.

     

     

    Tápai Antal Hálóvető c. szobra

    köztéri megvalósításáért tenni akaró

    szögediek nevében:

    Dr. Apró Ferenc művelődéstörténész

    Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes

    Prof. Dr. Csapó Benő Szeged díszpolgára

    Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Szeged díszpolgára

    Kiss Ernő ny. népművelő

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    A Móravárosi diákjai nem csak a szakmájukban erősek

    A Móravárosi diákjai nem csak a szakmájukban erősek

    Az Országos Szakképző Iskolai Közismereti Tanulmányi Verseny idei döntőjében Reál tantárgycsoport kategóriában Kecze Péter állhatott a dobogó tetejére.

    2024. ápr. 29.


    admin

    Hatalmas siker az Szakma Sztár Fesztiválon

    Hatalmas siker az Szakma Sztár Fesztiválon

    Az idei Szakma Kiváló Tanulója Versenyen Varga Dávid és Mezei Sándor István képviselte iskolánkat. Mindkettőjükre nagyon büszkék vagyunk!

    2024. ápr. 28.


    admin

    Nagy Terv program az Alsóvárosiban

    Nagy Terv program az Alsóvárosiban

    Iskolánk részt vesz a Nagy Terv program megvalósításában. A héten a Szegedi Alsóvárosi Általános Iskolában jártak a diákok és foglalkozásokat tartottak a tanulóknak a környezettudatosság témakörben.

    2024. ápr. 25.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Szegedi Szakképzési Centrum


    Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

    6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

    Telefon: +36 62 551 540

    E-mail: info@moravarosi.hu

    OM azonosító: 203052/007


    2024Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola