SZC logo

Szegedi Szakképzési Centrum

OM kód: 203052/007 | 6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

Intézmény logo

Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2023. febr. 20.


admin

    Adománygyűjtés Tápai Antal: Hálóvető c. szobrának felállításához

    Tápai Antal (1902–1986) Szeged fémművésze, „kalapácsos krónikása”, kiváló szobrásza, akinek Hálóvető c. szobrának köztéri felállításához gyűjtünk adományokat.

    Adománygyűjtés Tápai Antal: Hálóvető c. szobrának felállításához

    ADOMÁNYOZÁSI FÖLHÍVÁS

     MINDEN SZEGED-SZERETŐHÖZ, VÁROSUNK MŰVÉSZETPÁRTOLÓIHOZ
    TÁPAI ANTAL HÁLÓVETŐ SZOBRA KÖZTÉRI MEGVALÓSÍTÁSÁÉRT

     

    Tápai Antal (1902–1986) Szeged fémművésze, „kalapácsos krónikása”, kiváló szobrásza, a Móra Ferenc, Tömörkény István, Katona József és Erkel Ferenc szobrok alkotója 1932-ben, több mint 90 évvel ezelőtt készítette el Hálóvető c. szobrának első vázlatait. 1937-ben másfélszeres, 1960-ban öt és félméteres agyagváltozatát kiállították. E szobrokat – helyhiány miatt – meg kellett semmisíteni, a legnagyobb változatnak csak a feje maradt meg. Az alkotás a kisteleki Klebelsberg-központban kialakított állandó Tápai Antal-kiállításon, míg a szobor 65 cm magas eredeti bronzmodellje a Somogyi-könyvtár első emeletén látható. A Mester életében hatszor formázta meg gipszből e szobrot, többször kapott ígéretet műve köztéri megvalósítására, de életében erre nem került sor. Az átmeneti jellegű megvalósítások alkalmával többszörösen bebizonyosodott, hogy rendkívül értékes, a tiszai halászok életet páratlan expresszivitással bemutató műalkotásról van szó, mely mind a képzőművészek, mind a közönség körében hatalmas sikert aratott.

    Tápai Antal születése századik évfordulóján (2002) a Móra Ferenc Múzeum rendezte emlékkiállítás idején történtek kezdeményezések a szobor megvalósítására, sőt pénzbeli fölajánlásokra is sor került. 2011-ben Farkas Pál szobrászművész, Tápai Antal egyik legkedvesebb tanítványa részletes beadvánnyal és tanulmánytervvel fordult Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatához a szobor létrejötte érdekében. 2016-ban a szegedi Bálint Sándor Művelődési Ház rendezett Tápai Antal emlékkiállítást a művész halálának 30. évfordulóján.  Ekkor erősbödő mozgalom is kezdődött a Hálóvető érdekében, mely rövidesen sajtónyilvánosságot is kapott. Sok-sok szegeditől érkeztek jelzések, melyek mind a Hálóvető megvalósítását sürgették. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a pompás szobor elkészülte a Város lakóinak közös akarata, sőt! Megvalósulása esetén a Szerette Város nemzetközi értékű műalkotással gazdagodna.

    Szeged ismert belvárosi szobrai (Kossuth, Széchenyi, Deák, Tisza Lajos, Erzsébet királyné, Dankó Pista) a 20. század elején közadakozásból jöttek létre. Jelen fölhívásunkkal e jeles példák alapján Szeged város művészetpártoló lakosságához fordulunk: pénzbeli adományaikkal segítsék elő, hogy a Hálóvető több mint 90 év után végre megvalósulhasson.

    Adományaikat a TÁPAI ANTAL ALAPÍTVÁNY (Szeged, Kálvária sgt. 86) bankszámlaszámára várjuk: 10402805-28021452-00000000. Az utalás megjegyzés rovatába kérjük beírni: Hálóvető.

    Valamennyi Kedves Adományozó nevét nyilvánosságra fogjuk hozni, s rendszeresen közöljük a gyarapodás adatait.

    Bízva bízunk a városlakók sokszor megcsodált összefogásában.

    Szeged városában, 2023. január 23.

     

     

    Tápai Antal Hálóvető c. szobra

    köztéri megvalósításáért tenni akaró

    szögediek nevében:

    Dr. Apró Ferenc művelődéstörténész

    Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes

    Prof. Dr. Csapó Benő Szeged díszpolgára

    Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Szeged díszpolgára

    Kiss Ernő ny. népművelő

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Véradás a Móravárosiban

    Véradás a Móravárosiban

    2024. április 12-én, pénteken 8.00-tól 10.30 óráig véradás lesz a T7-es teremben. Vért adhat minden 18. életévét betöltött tanuló, munkavállaló, akinek az egészségi állapota rendben van, és magával hozza a TAJ-kártyáját, személyi igazolványát, valamint a lakcímkártyáját, mindhármat EREDETIBEN.

    2024. ápr. 4.


    admin

    Juniorok Viadala

    Juniorok Viadala

    2024. március 27-én zajlott a Szegedi Tudományegyetem partnerintézményeiben a Juniorok Viadala verseny elődöntője, amelynek iskolai győztese továbbjutott a döntőbe.

    2024. márc. 28.


    admin

    Országos diákfotó-pályázat

    Országos diákfotó-pályázat

    A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) diákfotó-pályázatot hirdet általános és középiskolás tanulók részére.

    2024. márc. 21.


    admin


    Partnereink

    SZC logo

    Szegedi Szakképzési Centrum


    Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola

    6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

    Telefon: +36 62 551 540

    E-mail: info@moravarosi.hu

    OM azonosító: 203052/007


    2024Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola